Hamida

Eksperti naveli da je snimak odrubljivanja glave James Foleya namješten

Eksperti naveli da je snimak odrubljivanja glave James Foleya namješten
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Eksperti u forenzici tvrde da je snimak odrubljivanja glave James Foleya editovan i da je zapravo bilo prisutno više od jednog militanta. Oni tvrde da je video editovan da bi drugi militan zauzeo mjesto prvog, i iako ne postoji sumnja da je James Foley uistinu pogubljen, video je namješten kako bi odgovarao određenoj svrsi.

Prema forenzičaru Ross Patelu, promjena visine čovjeka zamaskiranog u crnom odaje činjenicu da je bio prisutan još jedan čovjek, koji je najvjerovatnije djelovao u drugom dijelu snimka. Zbog te promjene u snimku smatra se da je zapravo drugi čovjek ubio James Foleya. On navodi da je upravo editovanje snimka omogučilo da se drugi čovjek ne opazi.

Jedna kompanija, koja želi ostati anonimna,a koja je sarađivala sa policijskim snagama Velike Britanije, izrazila je sumnju u vjerodostojnost onog što je prikazano u snimku. Analizirajući snimak kroz razne tehničke metode, primijetili su nekoliko odstupanja na snimku, kao to da nakon poboljšanja snimka nož koji se primijeti, a koji je povučen preko gornjeg vrata najmanje šest puta nije prouzrokovao krv. Zvuk koji je Foley proizveo tijekom navodnog odrubljivanja glave, nakon što snimak postaje crno-bijeli, nije onakav kakav bi se inače očekivao.

“Mislim da je namješten”, rekao je jedan stručnjak za Times. “Moj osjećaj je da se egzekucija možda dogodila nakon što je kamera zaustavljena.”

Drugi eksperti, također, vjeruju da je snimak namješten, i da u video postoje dijelovi koji su odigrani. Za ovakvu vrstu tehničkog editovanja potrebna je skupocjena i veoma napredna tehnologija, i eksperti postavljaju pitanje odakle dolazi izvor finansiranja IDIŠ-a.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *