Hamida

Egipatski učenjaci pozivaju na banovanje najnovijeg filma ‘Noah’

Egipatski učenjaci pozivaju na banovanje najnovijeg filma  ‘Noah’
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Najnoviji film ‘Noah’, sa glavnim glumcem Russell Crowe-om, koji treba biti prikazan u Egiptu za par sedmica, uzrokovao je mnoge kontroverze, ne samo među islamskim učenjacima u Egiptu, već i među nekim kršćanskim institucijama u SAD-u, koji smatraju da film prikazuje poslanika Noa ( Nuha) na nekonvencionalan način. Film je privukao mnoge kritike, a jedan od razloga jeste i to što prikazuje lik poslanika, što je, kako navode pojedini islamski učenjaci, prijestup a ne umjetnost.

‘Noah’, je također, izazvao različite reakcije javnosti, dok su neki oduševljeni filmom, drugi kritikuju tvorce ovog filma izjavljujući, da vjerovatno, nikada nisu ni pročitali Bibliju, pa prema tome film nije u skladu sa izvornom pričom iz svetih tekstova.

Egipat je i prije banovao pojedine filmove, kao što je “The Da Vinci Code”, nakon što je reagovala Koptska Ortodoksna Crkva protiv tog filma.

Redatelj filma je Darren Aronofsky, a film vrijedi oko $125 milliona. Da bi smirili tenziju i odgovorili religijskim zajednicama, producenti su  bili primorani da dodaju poruku u svim trailerima i posterima filma :

Film je inspiriran pričom o Noi.
Iako pun umjetničkih sloboda, vjerujemo kako je film vjeran biti, vrijednostima i integritetu priče koja je temelj vjere milijunima diljem svijeta.
Biblijska priča o Noi nalazi se u Knjizi Postanka.”

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *