Hamida

Egipat: Najveća masovna osuda na smrt

Egipat: Najveća masovna osuda na smrt
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Egipatski sud osudio na smrt 529 članova Muslimanske braće, Amnesty kaže da treba ukinuti smrtnu kaznu.

Egipatski sud uputio je 529 članova Muslimanske braće muftiji, koji daje pravna mišljenja i ukaze, kako bi odobrio smrtnu kaznu koja im je izrečena, prenosi egipatska državna televizija.

Osuđenici su, kako se navodi, među 545 optuženih za ubistvo policajca, pokušaj ubistva dvojice drugih policajaca, napada na policijsku stanicu i druge činove nasilja.

“Sud je odlučio da osudi na smrt 529 optuženih, dok je 16 njih oslobođeno optužbi”, rekao je advokat Ahmed al-Sharif za Reuters.

Osuđeni imaju pravo žalbe.

“Ovo je najbrži sudski proces, a broj osuđenih na smrt je najveći u istoriji pravosuđa”, rekao je Nabil Abdel Salam, advokat nekolicine vođa Muslimanske braće, uključujući svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Državna televizija je prenijela vijest o presudi bez komentara. Portparol Vlade nije odgovarao na pozive, prenosi Reuters.

Sutra nove presude

Većina osuđenih je uhapšena tokom sukoba koji su izbili u južnoj oblasti Minya, nakon što su rasturena dva protestna kampa Muslimanske braće u Kairu 14. augusta.

Samo 123 optužena su bila prisutna u sudnici. Ostali se brane sa slobode, u bjekstvu su ili su oslobođeni.

U utorak se očekuje suđenje drugoj grupi od 700 optuženih, koji se terete za napade na ljude i državnu imovinu u južnom Egiptu u augustu prošle godine.

Vlada Egipta zabranila je organizaciju Muslimanska braća, te uhapsila brojne njene vođe i članove.

Gušenje organizacije počelo je svrgavanjem Mursija u julu 2013. godine.

Amnesty: Nema pravde

Amnesty International osudio je odluku Suda, rekavši da su masovne smrtne kazne “apsurdan primjer nedostataka i selektivne prirode egipatskog pravosudnog sistema”.

“Ovo je velika nepravda i ove smrtne kazne moraju biti ukinute. Određivanje smrtnih kazni na ovom nivou u jednom jedinom slučaju znači da je Egipat pretekao broj smrtnih kazni izrečen u većini drugih država”, rekla je Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenica direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

“Ovo je najveća masovna smrtna kazna izrečena posljednjih godina, ne samo u Egiptu nego bilo gdje u svijetu”, dodala je Hadj Sahraoui.

“Egipatski sudovi požurili su da kazne pristalice Muhameda Mursija, ali ignorišu činjenicu da snage sigurnosti masovno krše ljudska prava. Dok hiljade Mursijevih pristalica trunu u zatvoru, nije bilo adekvatne istrage o pogibijama stotina demonstranata. Samo jedan policajac je osuđen na zatvorsku kaznu, zbog smrti 37 zatvorenika.”

AI poziva na pokretanje nezavisnog i nepristrasnog sistema, koji će donijeti istinu i pravdu svima. U protivnom, “mnogi će se pitati da li egipatsko pravosuđe ima ikakve veze s pravdom”, rekla je Hadj Sahraoui.

Amnesty smatra da egipatske vlasti trebaju proglasiti moratorijum na pogubljenja, te razmotriti potpuno ukidanje smrtne kazne.

Egipatske vlasti ne objavljuju statistiku o izrečenim smrtnim kaznama i pogubljenjima, uprkos čestim upitima Amnesty Internationala.

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava saznala je da su egipatski sudovi izrekli najmanje 109 smrtnih kazni 2013, dok je godinu ranije taj broj bio 91.

Posljednji javno poznati slučaj pogubljenja desio se u oktobru 2011, kada je muškarac obješen zbog ubistava šest koptskih hrišćana i policijskog čuvara, muslimana, navode u Amnestyju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *