Mediha

Društveni eksperiment u Australiji: Kako građani reaguju na islamofobiju?(Video)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kako se islamofobija počela širiti u Australiji, tako su se javili i pokreti u suprotnom pravcu. Tako je za samo nekoliko dana pokret #WISH (Women In Solidarity with Hijabis) postao globalno poznat. Radi se “selfie” pokretu, gdje se žene iz Australije koje nisu muslimanke slikaju obučene u hidžab (marama), a potom slike objavljuju na svojim Facebook ili Twitter profilima, kako bi pokazale solidarnost i podršku ženama koje nose hidžab.

Drugi projekat koji je privukao pažnju medija je društveni eksperiment muslimanske asocijacije (Macquarie University Muslim Students Association-MUMSA) sa sjedištem u Sidneju. Grupa studenata koja pripada ovoj asocijaciji izašla je na ulice Sidneja (Hyde Park). Jedan od studenata (glumac) je vrijeđao djevojku sa hidžabom i dječaka obučenog u odjeću koja se smatra muslimanskom. Djevojka i dječak su takođe glumci. Reakcije građana na vrijeđanje  zabilježene su kamerom.

“Cilj projekta je bio vidjeti kako će prolaznici reagovati na napad na muslimane iz mržnje, kada se taj napad događa direktno pred njihovim očima”-rekao je Kamal Saleh, redatelj video-a i član MUMSA-e.

Iako postoji negativan odnos prema islamu kroz medije i politiku, reakcije građana su, ipak, nešto drugačije. U trenutku napada, prolaznici bi se zaustavljali i stali u odbranu žrtve.

“Ovaj video dokazuje da islamofobija ovdje nije dobrodošla”-rekao je Salah.  “Poruka nije da islamofobija ne postoji, već da glas mržnje ne smije nadjačati glas međusobnog poštovanja”.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *