Anessa Džinić

Druga faza međureligijskih susreta u Bihaću

Druga faza međureligijskih susreta u Bihaću
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Domaćin edukativnog seminara Međureligijskog vijeća (prva faza trećeg ciklusa),  je bio odbor Žepče od 31. marta do 04. aprila tekuće godine. Učesnici, treneri i predavači su imali veoma pozitivne utiske. Druga faza međureligijskih susreta održana je u Bihaću u periodu od 19. do 21. oktobra, čiji su učesnici bili odbori iz Žepča (Izet ef. Efendić), Bihaća (Izet ef. Terzić), Tuzle (vlč. Vlatko Rosić) i Trebinja (otac Dražen Tupanjanin)koji su se obratili prisutnima u ime odbora.

Domaćini druge faze seminara bili su Međureligijski odbor u Bihaću pod pokroviteljstvom stranog donatora Renovabisa iz Njemačke. Tema seminara bila je‘Organizacija crkava i vjerskih zajednica’.

Projekat koji traje tri godine sastoji se od  tri ciklusa. Cilj Međureligijskog vijeća jeste osnovati svake godine po četiri odbora kako bi se ostvarila saradnja i realizacija projekata u lokalnim vjerskim zajednicama, poboljšali odnosi i smanjila netrpeljivost lokalnog stanovništva.

U ime odbora iz Bihaća učesnicima se obratio predstavnik bihaćkog muftijstva Hasan ef. Makić, predstavnik eparhije bihaćko-petrovačke episkop Atanasije Rakita, predstavnik banjalučke nadbiskupije, izaslanik dr. Franje Komarice i načelnik opštine Bihać, Emdžad Galijašević.

Seminar je održan za skupinu omladinaca koji su prošli kroz radionice ‘Upoznajamo sebe i drugoga’  i ‘Značaj komunikacije i dijaloga’.  Te, skupinu vjerskih službenika i skupinu žena koja je imala poseban program koji se sastojao od upoznavanja sa organizacijom Islamske zajednice, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

O organizaciji Islamske zajednice govorio je rukovodilac pravne i administrativne službe Rijaseta IZ, Mensur Karadža. Ustrojstvo Katoličke crkve predstavio je mons. dr. Mato Zovkić. Sa organizacionim sistemom Srpske pravoslavne crkve učesnike je upoznao prof. dr. Vladislav Topalović, dok je o organizaciji Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini  govorio Igor Kožemjakin, stručni saradnik MRV-a.

Prvi dio programa sadržavao se od uvodnog predstavljanja realiziranih aktivnosti pomenutih odbora, zatim planiranje i realizacija aktivnosti u narednom periodu do susreta u Trebinju koji se treba održati 09. decembra 2014. godine.  Nadalje, posjeta vjerskih objekata u opštini Bihać; džamije Islamskog fakulteta u Bihaću, katoličke crkve sv. Ante Padovanskog, Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice i jevrejskog groblja u Bihaću.

Odbor Žepče u narednom periodu planira organizirati koncert duhovne muzike zajedno sa koordinatoricom i stručnm saradnicom Međureligijskog vijeća Božanom Ivelić-Katava, na kojem bi učestvovali hor Medžlisa IZ Žepče, hor Srpsko crkveno pjevačko društvo ‘Bogoljublje’ i zbor sv. Ante Žepče. Također, planira se posjeta samostanima i manastirima u Mostaru, i tekiji na Buni kao vid upoznavanja i saznavanja načina funksionisanja te vrste vjerskih objekata. Posjete vjerskim objektima su jedinstven način zbližavanja vjernika u lokalnim zajednicama.

U uvodnom obraćanju Hasan ef. Makić pomenuo je značajan pomak i uspjeh Međureligijskog vijeća kao nevladine organizacije, koja je 2004. godine uspjela predložiti Zakon o  slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini i koji je usvojen na državnom nivou.

Drugi dio program činio je izlet na Plitvička jezera na kojem su se učesnici sve tri konfesije i skupine imali priliku intenzivnije družiti, razmjenjivati mišljenja i iskustva koja su stekli tokom održanog seminara.

Neke od aktivnosti koje odbori sprovode su: tribina o vjerskim pogledima na humanost, zatim prikupljanje pomoći za područja pogođena poplavama, susreti kroz duhovnost, organiziranje sportskih aktivnosti, organiziranje koncerata duhovne muzike, posjeta vjerskim objektima širom Bosne i Hercegovine, povezanost vjerskih zajednica, podizanje svijesti o toleranciji, solidarnosti, poštivanju drugačijeg, te organiziranje druženja omladinaca.

Igor Kožemjakin, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH, naglašava da je do sada osnovano osam odbora; u Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Orašju, Zenici, Doboju, Livnu i Banja Luci. U trećem ciklusu su osnovana četiri odbora; u Žepču, Bihaću, Trebinju i Tuzli.

Vlč. Vlatko Rosić, predstavnik odbora iz Tuzle, prisutne je podsjetio na latinsku izreku ‘ORA ET LABORA (MOLI I RADI)’ i tako otvorio međureligijske susrete u Bihaću.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *