Mediha

Doktorica koja je, u samo 6 godina, prepolovila stopu smrtnosti novorođenčadi u Etiopiji (VIDEO)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Etiopija je donedavno bila zemlja u kojoj ljekari i medicinske sestre izlažu hladnoći prijevremeno rođene bebe i bebe sa respiratornim problemima, kako bi ubrzali njihovu smrt.

Dr. Mulualem Gessesse je prvi neonatolog u svojoj zemlji. Rođena 1964. godine, medicinski fakultet završila na Kubi (Havana University Medical Institute) 1986. godine, a 2006. godine specijalizirala neonatologiju na istom fakultetu. Nakon specijalizacije, radi u „Yeketit 12“ bolnici u Adis Abeba, glavnom gradu Etiopije. Iako radi u vrlo teškim ulovima, sa zastarjelom opremom, zahvaljujući dr. Mulualem, spašeno je više od 10.000 novorođenčadi. Incidenca smrtnosti novorođenčadi pala je sa 16% na 4-5% godišnje. Pored praktičnog rada, vrši obuku medicinskih sestara-akušerki, a pod njenim nadzorom Etiopija će dobiti i nekoliko specijalista neonatologije.

Dr. Mulualem je osnivač organizacije „Women for life“ koja aktivno djeluje na promociji i zaštiti zravlja porodilja i novorođenčadi, kao i promociji i zaštiti reproduktivnog zdravlja žene.

 
bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *