Hamida

Dobre vijesti za zaljubljene supružnike!

Dobre vijesti za zaljubljene supružnike!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nova istraživanja pokazuju kako zdrave bračne veze pozitivno utječu ne samo na njihove životne okolnosti, već i na zdravlje. Naime, imati zdrav brak u velikom slučaju može značiti i imati zdravo srce. Istraživanje koja je sproveo Journal of Health and Social Behavior otkrio je uzročno-posljedičnu vezu između zdravog braka i zdravog srca.

Istraživanje je obuhvatilo podatke od preko 1.200 bračnih parova u dobi od 57 i 85, u periodu od pet godina. Ovi podaci su ispitani od strane Hui Liu, vanrednog profesora sociologije na Univerzitetu Michigan, i Linde Waite, profesora urbane sociologije na Univerzitetu Chicago. Oni su zatim usporedili podatke svakog učesnika o njihovom broju otkucaja srca, opštih kardiovaskularnih kondicija i hipertenzije, sa kvalitetom njihovog braka, u šta je uvršteno pitanje o stepenu zahtjevnosti njihovih bračnih partnera ili koliko, zapravo, imaju karakteristiku kritičara.

Ono što je zanimljivo u ovom istraživanju jeste, ne samo da je pronađena pozitivna konekcija između zdravog braka i zdravog srca, već i, što su ovi bračni parovi sve više odmicali zajedno u godinama, to su pozitivni zdravstveni indikatori sve više jačali. U suprotnosti sa ovim pozitivnim rezultatima zdravog braka na zdravstveno stanje, problemi, odnosno stresne okolnosti, između bračnih partnera imaju negativni utjecaj na njihovo zdravlje.

Dok loš brak može negativno utjecati na srce, ono ipak može biti bolja opcija nego ne biti u braku. Jedna studija koja je ispitala više od 3.500 odraslih, u periodu od više od deset godina je utvrdilo da, čak i kada se uzmu u obzir postojeći zdravstveni faktori, oženjeni muškarci imaju za 46% manju šansu da umru od neoženjih muškaraca, navodi Huffington Post.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *