Hamida

Dizajnirana lutka koja se suprotstavlja nametnutim “Barbie” idealima ljepote (Video)

Dizajnirana lutka koja se suprotstavlja nametnutim “Barbie”  idealima ljepote (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

GoldieBlox, firma  inženjering igračaka za djevojčice objavila je svoju novu kontroverznu reklamu koja skreće pažnju na konzumerističku kulturu koja stavlja akcent na spoljašnji izgled, radije nego na inteligenciju kod žena. Nakon što je osnivačica ove firme Debbie Sterling, opazila da u svijetu u polju znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike muškarci brojčano nadmašuju žene, i da zbog toga djevojčice već u dobi od 8 godina gube interes u ovim poljima, pokrenula je projekat pametnih igračaka čiji je cilj razvijanje kognitivnih vještina kod djevojčica.

Cilj ovih igračaka je premostiti rodni jaz i sukobiti se sa seksističkim utjecajem savremene kulture na djevojčice koja im daje lažne i nedostojne ideale, zbog čega sve više djevojčica smatra da je ljepota važnija od inteligencije. U zamjenu djevojčicama žele dati ideale koje karakteriziraju osobine kao što su inteligencija, zanimljivost, pouzdanost itd.

Ove igračke su karakteristične po tome što djevojčice, kao inovatorke, njima grade razne kontrukcije, te time razvijaju svoje kognitivne vještine. GoldieBlox je navela da građevinske igračke razvijaju rani interes za teme kao što su inžinjering, tehnologija, znanost, ali za više od sto godina, one su se smatrale za igračke “dječaka”. Cilj im je  poremetiti “ružičasti” ideal koji se djevojčicama nameće, i  inspirisati buduće generacije žena inženjera.

Ono što je ova firma primijetila, jeste da većina igračaka za dječake su zasnovane na jakim, osnaženim likovima, dok takav slučaj nije i kod djevojčica. Igračke za djevojčice uglavnom karakteriziraju lutke koje su specifične samo po svom lijepom izgledu, koje su seksualizirane, sa velikim grudima, ravnim trbuhom i lijepim nogama, koje više ističu bitnost toga da se bude “sladak”, nego pametan. Nova lutka GoldieBlox-a, nazvana Goldie, suprotstavljena je Barbie, i ističe važnost ličnih sposobnosti.

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *