Anera Šehić

Dan kada je Mostar plakao

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U ratu prvo stradaju nevini ljudi, umjetnost, arhitektura, sve ono što prkosi neprijatelju i što dokazuje postojanje života drugačijeg od onog kakav je  naumio određenoj teritoriji. Tako je srušen Stari mostarski most, mostarski ponos: iz obijesti, iz mržnje, iz neznanja i primitivizma.

Malo ko, ko je volio Mostar i Bosnu i Hercegovinu, ostao je ravnodušan na ovaj ogroman gubitak kulturne baštine jedne države. Stari most je jednolučni kameni most izgrađen 1566. godine, i postao je najveće arhitektonsko dostignuće Osmanlija u vrijeme turske vladavine u BiH. Izgrađen je prema projektu neimara Hajrudina, učenika jednog od najvećih turskih graditelja, Sinana.

Mostar_Stari_most_pred_rusenje

Njegovu gradnju odobrio je sam sultan Sulejman Veličanstveni. Dužina svoda Starog mosta je 28.7 metara, 21 metar iznad razine Neretve, a izgrađen je od tesanog kamena koji se dovozio iz mjesta Mukoši (5 km od Mostara). Kroz historiju je nekoliko puta bio oštećen i popravljan, ali nije srušen do 1993-e godine, devetog novembra.

Nakon 427  godina postojanja vrhunsko djelo arhitekture smetalo je i srušeno je zbog ratnih ciljeva, političkih ciljeva, protivno željama Mostaraca, Bosanaca i Hercegovaca. Most je obnovljen 2004-e godine koji je proporcijama i izgledom identičan prvobitnoj verziji Starog mosta i sa istom namjenom- da spaja istok i zapad.

 

 

bosnia-alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *