Hamida

Da li ste znali da je rodna nejednakost izražena i “ružičastim” porezom?

Da li ste znali da je rodna nejednakost izražena i “ružičastim” porezom?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pored činjenice da se rodna nejednakost u primanjima povećala, tj. ne samo da žene i dalje imaju manje plate od muškaraca, nego da su se povećali i dodatni dani u kojima moraju raditi da bi ostvarile jednak iznos koji muškarci godišnje zarade, postoji manje poznati fenomenen nazvan “ružičasti” ili “nevidljivi” porez. Ovaj porez označava fenomen da se cijena muških i ženskih proizvoda razlikuju, iako je namjena tih proizvoda ista.

Projekat nazvan Woman Tax pokrenut je sa ciljem da se pokažu razlike u cijenama između muških i ženskih proizvoda, tj. postavljanjem slika određenih proizvoda želi se dokazati da iako žene manje zarađuju, one plaćaju više. U ovom projektu ljudi postavljaju slike cijena onih proizvoda kao što su npr. kaladont, dezodorans, britve, odjeća i sl. I zaista, ženski proizvodi su skuplji od proizvoda namjenjenih za muškarce.

View image on Twitter

Ženska tašna je u ovom primjeru bila skuplja od muške tašne za 5€, Nivea dezodorans za žene je skuplji za 10 centi od muškog dezodoransa itd. Francuska državna sekretarka Pascale Boistard, protestovala je protiv ove nejednakosti i razlike u cijenama, gdje je napisala ” Je li ružičasta luksuzna boja?”.

Protiv ovakvog poreza koji izražava nejednakost među polovima, aktivna francuska grupa koja se bavi pitanjima ženskih prava,  Georgette Sand Collective, pokrenula je peticiju, i sakupila 30.000 potpisa, sa ciljem da se vlada pozove da ispita ovaj uzrok duplih standarda u cijenama proizvoda.

Ovaj porez postoji i u SAD-u, a prema studiji koju prenosi Forbes, u prosjeku, ženski dezodoransi za 30 centi koštaju više nego dezodoransi za muškarce, iako je jedina uočljiva razlika miris.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *