Hamida

Da li se isplati studirati u BiH? Koje diplome su najplaćenije u našoj zemlji?

Da li se isplati studirati u BiH? Koje diplome su najplaćenije u našoj zemlji?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U Bosni i Hercegovini najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

Fakulteti u našoj zemlji uskoro će u novu akademsku godinu primiti hiljade mladih koji bi željeli steći stručno zvanje. Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina njih nije upoznata s plaćenosti pojedinih zanimanja, niti raspolažu podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu. Ovakva situacija doprinosi neusklađenosti obrazovnog sistema sa stanjem na tržištu, proizvodeći one kadrove kojih već ima previše na tržištu, dovodeći hiljade diplomanata u stanje nezaposlenosti po okončanju studija.

Fakulteti koje je najisplativije upisati u BiH

U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plaća portalaPosao.ba i Plata.ba.

Plaće diplomiranih inženjera elektrotehnike

Ukoliko želite studirati na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike.
Softver inženjeri s magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM.

Plaće diplomiranih ekonomista

Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali s ovim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje, jer osobe ove struke najčešće registriraju kao nezaposlene. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH, međutim na ovim pozicijama se ponekad nalaze i osobe s drugim diplomama.

Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu plaću u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM.

Plaće farmaceuta

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.

Najmanje isplativi fakulteti u BiH

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plaće u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije itd.

Arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno dok mašinski inženjer prima prosječnu plaću od 1.100 KM, šumarski inženjer ima primanja u iznosu od 1.090 KM a hemijski inženjeri s 1.040 KM mjesečno. Od ostalih inžinjerskih zanimanja, građevinski inženjer 980 KM, saobraćajni inženjer 970 KM, a najmanje zarade inženjeri poljoprivrede 890 KM.

Prevodioci s diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno, učitelji i nastavnici dobivaju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti s prosječnom plaćom novinara u iznosu od 680 KM.

S kojim zanimanjima brže do posla

Kako bi prije došli do posla, najbolje se upoznati s trendom traženih zanimanja na tržištu rada.

Prema godišnjoj analizi tržišta rada portala Posao.ba za 2013. godinu, deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2013. godinu su IT softver, zdravstvo, zanatske usluge i druge.

Poslovi za koje je veća potražnja bila od ponude na tržištu (suficitarne kategorije poslova) jesu: policija – zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge.

Isplati li se upisati fakultet u BiH?

Analiza na preko 7.500 osoba različite dobi, obrazovne podloge i profila iz BiH je pokazala da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne mjesečne plaće.

Za sve one koje zanima kolike su plaće za njihove pozicije mogu saznati na Plata.ba, kao i sve druge podatke o metodologiji ovog istraživanja.

Radiosarajevo.ba

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *