Azra Kahriman

Da li je Starbucks sponzor Izraela?!

Da li je Starbucks sponzor Izraela?!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kompanija Starbucks objavila je prošle sedmice izjavu u kojoj je objasnila zablude o pokroviteljstvu Izraela

 

U izjavi koja je objavljena 5. augusta 2014. godine, predstavnici kompanije su dodali da nisu politički ni vjerski orijentisani i da ne pružaju ni Starbucks ni njegov glavni izvršni direktor Howard Schultz nikakvu pomoć izraelskim vojnim snagama. Schultz je izjavio da glasine da Starbucks ili čak i on sam pružaju finansijsku pomoć izraelskoj vojsci i vladi su lažne, jer je Starbucks javna kompanija i potrebno je otkriti korporativna davanja svake godine kroz punomoći.

Na pitanje da li je kompanija Starbucks ikada finansijski potpomogla Izrael, odgovor je bio negativan. Starbucks je prekinuo saradnju sa Izraelom, kako navode iz same kompanije, 2003. godine sporazumno zbog operativnih izazova koje su imali na tržištu. Prije tri godine su se također pojavile slične glasine i pozivi na bojkot, jer navodno ova gigantska kompanija puni državnu kasu Izraela, kako prenosi CBS.

Glasnogovornik CNN-a, Jim Olson je rekao da je kompanija ponovo dovedena u istu poziciju jer se bori sa glasinama koje su u porastu. Olson nije htio da kaže odakle dolaze ove glasine. CNN je prenio da je aplikacija Buycott okarakterisala Starbucks kao jednu od kompanija koja podržava izraelsku okupaciju Palestine.

Starbucks je lanac kafića diljem svijeta koji imaju potpuno isti izgled i nude potpuno iste proizvode u svim svojim lokalima. Ovaj lanac broji preko 17 hiljada kafića u 43 zemlje svijeta. Prvi kafić je otvoren 1971. godine u Seattle-u.

Da li je Starbucks ovim korakom htio da se zaštiti od potencijalnih finansijskih gubitaka zbog trenutno aktuelnog bojkota proizvoda čije kompanije finansiraju Izrael?!

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *