Azra Kahriman

Crkva poslala poruku o islamofobiji

Crkva poslala poruku o islamofobiji
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Zabrinuti predstavnici crkve u jednoj australijskoj zajednici su odlučili da učine nešto kako bi zaustavili širenje islamofobije. Došli su na ideju da organizuju međuvjerske događaje na kojima će glavna poruka biti “Muslimani, dobrodošli ovdje!“.

Michael Barnes iz Gordon Uniting crkve rekao je za Daily Telegraph u srijedu, 30. septembra, da je svjestan da su uvijek postojale i da će uvijek postojati razlike između religija i da su najbolji načini da se nose sa tim razlikama upravo ljubazan razgovor i gostoprimstvo. Dodao je i to da oni žele da promovišu razumijevanje na ovoj teritoriji. Oni već nekoliko godina pozivaju ljude koji su pripadnici različitih religija na religijska i nereligijska druženja.

U želji da premoste religijske i kulturne razlike, predstavnici crkve su pozvali muslimane da im se pridruže na nedjeljnu službu koja počinje svake sedmice u 09.30. Barnes kaže da ta crkva promoviše mir i pravdu rasvjetljavajući razlike između religija. Na međureligijskim sesijama će učestvovati nekoliko religijskih vođa, poput Mehmeta Sarala, koji će objasniti zašto džihadisti ne predstavljaju islam, Betsy Faen će govoriti o budizmu, a Denis Foley o autohtonoj duhovnosti.

Komunikacija je važan alat u postizanju razumijevanja koje može da unese harmoniju između zajednica.”, rekao je Ziad Alwan, iz Visokog islamskog vijeća Darulfatwa.

U Australiji ovo nije jedini primjer pozivanja na solidarisanje sa tamošnjim muslimanima. Anglikanski pastor, Dave Andrews je rekao da trebaju otići do muslimana, nazvati im dobar dan i pitati ih kako su. “Ako želimo da nas prihvate, moramo i mi njih prihvatiti, ako želimo da nas poštuju, moramo i mi njih poštovati.” On kaže da je jedna od njegovih najvećih radosti upravo taj angažman sa muslimanskom zajednicom, jer su muslimani pametan,  energičan, zanimljiv, i nadasve posvećen i miran narod.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *