Azra Kahriman

Čovjek iz Australije optužen za planiranje terorističkog napada

Čovjek iz Australije optužen za planiranje terorističkog napada
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Australijska federalna policija je držala u pritvoru 15 osumnjičenih u Sidneju nakon završetka najveće australijske protivterorostičke racije. Nakon septembarske racije, dvadesetdvogodišnji Kruezi je optužen 10. septembra za regrutovanje, finansiranje i slanje džihadista u Siriju. Sada je suočen sa novom optužnicom kojom se tereti za pripremanje terorističkog akta transportovanja oružja, za što se u zatvoru služi najveća kazna. Sirijski regruter Agim Kruezi je optužen za transportovanje vatrenog oružja i posjedovanje mačeta, noževa,  maski i goriva.

 

 

om

Omar Succarieh (lijevo) i Agim Kruezi

 

Ove optužnice su rezultat dugotrajne istrage koja je imala za cilj da otkrije australijsku mrežu slanja regrutanata u Siriju na ratište.

Suđenje Krueziju i Omaru Siccariehu, koji ima 31 godinu i koji je uhapšen u operaciji na Queenslandu, je nakon saslušanja u Brisbane Magistrates sudu odloženo za 19 decembar. Za isti dan je u planu i još jedno saslušanje. Naime, tridesetdvogodišnji Louis Maestracci je optužen za finansiranje putovanja džihadista. Glavni tužilac Shane Hunter je izjavio sudskoj policiji da je potrebno više vremena kako bi se prikupili dokazi protiv ovog čovjeka.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *