Hamida

Članovi porodica žrtava 11. septembra pokrenuli antiislamofobijsku kampanju

Članovi porodica žrtava 11. septembra pokrenuli antiislamofobijsku kampanju
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Članovi porodica žrtava 11. septembra pokrenuli su kampanju protiv islamofobije i u cilju promovisanja tolerancije i međureligijskog jedinstva. Kampanja se sastoji od autobuskih oglasa na kojima će pisati “Islamofobija nije lijepa… “Hajde da gradimo mostove, a ne zidove. Mržnja boli, nada liječi.”

Pod pokroviteljstvom September 11th Families for Peaceful Tomorrows, lansiranje oglasa podudarilo sa simpozijom o oružanom nasilju i zločinima iz mržnje koji je otpočeo  6. septembra u New Yorku. Simpozij će poticati dijalog između panelista i članova publike s namjerom da se nađu rješenja za vjerske netrpeljivosti, navodi HuffPost.

“Željeli smo da napravimo jasnu izjavu da naši 9/11 članovi porodice ne žele promovirati strah i mržnju u naše ime,” Mirno Tomorrows direktor projekta Terry Greene, čiji je brat poginuo na United Flight 93, rekao je za HuffPost. “Vjerujemo da je jedinstvo i međuvjerska tolerancija put je naprijed za mirnije sutra.”

Anketa koju je proveo Arapsko- američki institut 2010-2014 analizirao je američke stavove prema Arapima i muslimanima i otkrio da su  nepovoljna osjećanja prema ovoj grupi porasla u posljednjih nekoliko godina, 45 % ispitanih Amerikanaca izjavilo je da gleda muslimane nepovoljno – iako je samo 47 % izjavilo da je lično poznavao nekoga ko je musliman, prenosi HuffPost.

 

bosnia.alrasub.com

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *