Hamida

Čirkin: Ravnogorski pokret je najveća paravojna formacija u Evropi

Čirkin: Ravnogorski pokret je najveća paravojna formacija u Evropi
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Uniformisanaje i uvojničena, a postoje tvrdnje, dobro naoružana. Ima razvijen komandni sistem i vrši redovno postrojavanje

Ravnogorski pokret Republike Srpske nije projekt Vlade Republike Srpske, niti ona stoji iza njega, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima sve zakonom predviđene mjere i aktivnosti prema tom pokretu, ukoliko dođe do kršenja neke od zakonom predviđenih normi.

Ovo je pisani odgovor ministra unutrašnjih poslova RS-a Radislava Jovičića na pitanje poslanika SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzada Čirkina ko stoji ima tog pokreta.

Čirkin je u pitanju ministru konstatirao da je „Ravnogorski pokret Republike Srpske, po određenim saznanjima, najveća paravojna formacija u Evropi. Uniformisana i uvojničena, a postoje tvrdnje, dobro naoružana. Ima razvijen komandni sistem i vrši redovno postrojavanje“.

Jovičić je na te tvrdnje pozvao Čirkina, ili osobe koje posjeduju navedena saznanja i informacije o tim činjenicama, da ih ustupe Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu ili nadležnom tužilaštvu kako bi se po navedenim informacijama moglo blagovremeno i adekvatno postupiti u skladu sa zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a je naveo i da je Ravnogorski pokret RS, „kao nevladina organizacija u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama registrovan kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, samim tim postoje osnivački akti i dokumenti koji uređuju sistem upravljanja i organizovanja“.

-Ti dokumenti su javni, mogu biti dostupni svakom zainteresovanom građaninu, naveo je entitetski ministar unutrašnjih poslova.

Na Čirkinovo pitanje da li MUPRS-a ima uvid koliko članova ima Ravnogorski pokret RS, Jovičić je odgovorio da „nijedno udruženje građana nema zakonsku obavezu za posebno vođenje evidencije o članstvu, već je to precizirano internim aktima samog udruženja“.

Tačnim brojem pripadnika tog pokreta, naveo je, MUPRS ne raspolaže.

-Ravnogorski pokret RS-a je kao i svako drugo udruženje građana predmet interesovanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a kada postoje indicije da je neko od udruženja prekršilo zakon i treba zbog toga da bude odgovorno. U skladu sa navedenim ne raspolažemo tačno podatkom o broju pripadnika Ravnogorskog pokreta RS-a, odgovorio je Jovičić.

Dodao je i da „iza Ravnogorskog pokreta RS-a stoje organi upravljanja koji su registrovani kod Ministarstva pravde BiH“.

Na Čirkinovo pitanje:„Šta radi Pantelija Đurguz na jednom manifestaciji ovog pokreta?”, Jovičić mu je odgovorio da: „Prisustvo Pantelije Ćurguza manifestacijama ovog pokreta i bilo koju aktivnost Boračke organizacije RS (BORS) s navedenim pokretom Čirkin mora da pita Panteliju Ćurguza ili nekoga od ovlaštenih osoba BORS-a“.

Poslanik SDP-a BiH je ministra policije RS-a pitao „stoji li BORS iza tog pokreta, kakvu ulogu u Republici Srskoj ima ova paravojna formacija sa svojih, oko 30 hiljada članova? Da li je Ravnogroski pokret RS -a projekt Vlade RS-a, ili, ako nije, zašto MUP RS-a ne poduzima adekvatna sredstva u suzbijanju ovog pokreta?“.
(Fena) 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *