Hamida

Centralna Afrička Republika imenovala je prvog muslimana za premijera

Centralna Afrička Republika imenovala je prvog muslimana za premijera
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U namjeri da učine kraju sektaškim nasiljima i stvore efikasniju vladu, Centralna Afrička Republika imenovala je prvog muslimana za premijera, Mahamat Kamouna. Kamoun je bio generalni direktor riznice pod bivšim predsjednikom Francois Bozize. On je, naime, stručnjak u oblasti finansija, te je bio bivši specijalni savjetnik  privremenog predsjednika Catherine Samba-Panza.

Mahamat će ovim imenovanjem postati prvi premijer  Centralne Afričke Republike od proglašenja njihove nezavisnosti od Francuske 1960, te će voditi prijelaznu vladu koja će biti zadužena za provedbu primirja u sklopu dogovora od  prošlog mjeseca između predstavnika uglavnom muslimanske Seleka grupe i naoružanih kršćana. U susjednoj Demokratskoj Republici Kongo, obje strane su potpisale ugovor o prekidu vatre, javljaju agencije

Među nemirima velikih razmjera jeste i hapšenje većinski muslimanske grupe Seleka nakon svrgavanja dotadašnjeg režima, postavljajući Michel Djotodia, prvog muslimanskog predsjednika, na vlast, u martu 2013. 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *