Azra Kahriman

Cape Town želi da zatvori tek otvorenu džamiju za homoseksualce

Cape Town želi da zatvori tek otvorenu džamiju za homoseksualce
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Lokalni zvaničnik za BBC je izjavio da je ovo prva južnoafrička džamija koja je prijateljski raspoložena prema gej populaciji i koja dopušta da žene predvode molitve. Džamija nazvana  “Wynberg Open Mosque” je otvorena u petak uprkos brojnim kritikama od strane muslimanske zajednice, a neki su je nazvali “heretičkom” i “nevjerničkom”. Kako kaže utemeljitelj džamije, Taj Hargey,  ona ima za cilj da pomogne borbu protiv radikalizma.

“Imamo slobodu religije i izražavanja u ovoj zemlji i stoga niko nema pravo da kaže nekome u šta treba da vjeruje. Ovo je džamija u kojoj postoji ravnopravnost polova i nezavisnost i tako će da ostane.” rekao je Taj Hargey.

 

_77696811_bbctajhargey7887

Taj Hargey

Za BBC on je izjavio da otvaraju džamiju za ljude  otvorenog uma, a ne za one zatvorenog uma. Svima koji poznaju islam je jasno da je ovakva džamija u suprotnosti sa islamskim učenjem, jer žene ne mogu da predvode molitvu, a islam ne odobrava homoseksualnost, naprotiv, oštro je osuđuje. On je istakao i to da po trenutačnoj islamskoj praksi žene su na kraju ulice, na kraju dvorane, van vidokruga pa tako i van uma. Kao kvalifikacije koje on ima za religijskog vođu naveo je da je doktorirao islamske nauke na Oxfordskom univerzitetu.

Na ovo osjetljivo pitanje vijećnici koji su pripadnici islamske religije su energično reagovali, dok nemuslimane ovo pitanje i nije toliko interesovalo. Muslimansko sudsko vijeće (MJC), odnosno glavno tijelo islamskih organizacija u Južnoj Africi, je saopštilo da istražuju novu džamiju, dok Hargey navodi da ova džamija nije u suprotnosti sa islamom. Velika promjena je izvršena u Južnoj Africi ukidanjem aparthejda i uvođenjem demokratije, stoga on kaže da je potrebno da imaju i sličan napredak u ovom području religije.

 

455716088-1024x681

Grupa ljudi sa otvorenja džamije

 

U izjavi koju je Muslimansko sudsko vijeće objavilo u srijedu pozivaju se muslimani da bojkotuju ovu džamiju koja se bazira na interpretacijama učenja islama koje su u očitoj suprotnosti sa Kur'anom i uputama poslanika Muhammeda (s.a.w.s.).

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *