Hamida

Budite uspješni!

Budite uspješni!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Da bi čovjek bio uspješan u onome sto radi treba, prije svega, biti odlučan u svojim ciljevima. Da li je to karijera, studiranje, učenje jezika, tjelovježba, neki vlastiti biznis ili pak nešto drugo, on mora imati jasnu viziju sta zeli postići. U 'moru' savjeta koji se svakodnevno mogu pročitati na web sajtovima, mi smo izdvojili one najvažnije koje treba slijediti svako ko želi da bude uspješan. Pored cilja koji se jasno treba definisati jeste i usvajanje određenih navika i uspostavljanje discipline.

1. Strateški plan– prije svega čovjek mora imati plan i metode kojima ce mu biti predodređen uspjeh. Nije plan samo imati viziju i namjeru. Plan se mora detaljno razraditi imajući u vidu razloge, sposobnosti i mogućnosti pojedinca.

2. Organizacija vremena– Jedna od važnih karika u lancu uspješnosti je organizacija vremena. Ukoliko pravilno rasporedite vrijeme, i prilagodite ga obavljanju dnevnih aktivnosti, vama je uspjeh zagarantovan. Što više vremena uložite, prije ćete ostvariti svoj cilj!

3. Samokontrola -Da bi bili uspješni, morate biti spremni, odlučni i ustrajni u mijenjanju navika. Bez lične promjene nećete postići ništa. To podrazumijeva promjenu ponašanja, razmišljanja, starih navika kao i uvođenje nekih novih, boljih navika, zatim disciplina, odricanje, mijenjanje karakternih osobina itd.

4. Eliminacija konstantnog odmaranja -Čovjek treba da zasluži odmor, tako sto će sebi omogućiti odmor tek poslije aktivnosti. Suviše odmaranja dovodi do stanja pasivnosti, a onda i do lijenosti. Lijenost je nedopustiva i pogubna za bilo kakav uspjeh!

5. Istraživanje i usvajanje znanja– Bez znanja nema ni uspjeha. U bilo čemu sto radite, potrebno je sticati znanje. Možda ćete trebati završiti neki kurs, pročitati neke knjige ili na bilo koji način naučiti ono što vam je potrebno.

6. Spremnost na uspone i padove– Uspjeh nije samo crta koja pokazuje prema gore, uspjeh čini crta koja pokazuje prema svim stranama i nivoima. Možda ce vas neki pad naučiti da taj put kojim ste krenuli nije baš najbolje rješenje, i da postoji mnogo boljih rješenja. Kao sto Thomas Edison (izumitelj električne sijalice), nakon više neuspjeha u svom radu je  rekao: ‘Nisam doživio neuspjeh. Samo sam pronašao 10.000 načina koji ne rade.’

7. Ne odustajanje– Uspjeh je proces. Nijedan čovjek ne moze postati uspješan preko noći. Potreban je trud, rad i disiplina. Stoga se nemojte obeshrabriti i odustati nakon prvog pogrešnog ili neuspjelog pokušaja, nastavite hrabro i odlučno koračati putem uspona i padova do konačnog uspjeha! I zapamtite: ‘Zmajevi se ne uzdižu s vjetrom, već nasuprot njemu.’ John Neal

 

Piše: Sanida Gogić

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *