Hamida

Bruneji uvode šerijat

Bruneji uvode šerijat
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Bruneji će postati prva zemlja istočne Azije koja je uvela šerijat nakon što je sultan u srijedu potvrdio usvajanje islamskog krivičnog zakona. Taj potez je izazvao velike brige zbog ugrožavanja prava žena i manjina

Šerijat će biti proveden širom zemlje počevši od četvrtka.

“Danas polažem svoju vjeru i zahvalan sam Allahu svemogućem da će sutra, 1. maja 2014., prva faza uvođenja šerijata početi, za kojom će slijediti ostale faze”, izjavio je u govoru sultan Hassanal Bolkiah, prenosi AFP.

Provedba šerijata znači da će se građani Bruneja suočiti s presudama islamskih sudova ako budu proglašeni krivim. Većina zakona također će se primnjenjivati i na nemuslimane. Prva faza, koja će biti uvedena u četvrtak, predviđa globe ili zatvorske kazne za prekršaje od vanbračne trudnoće, propagiranja drugih vjera ili neprisustvovanja džumi. Druga faza stupit će na snagu za godinu dana i njome se predviđaju kazne bičevanjem ili odsjecanjem udova za osuđene za krađu ili konzumiranje alkohola. Posljednja faza stupit će na snagu za dvije godine i predviđa korištenje smrtne kazne – eventualno kamenovanjem – za krivična djela poput preljube, sodomije ili vrijeđanja Kur’ana i poslanika Muhameda.

Provedba šerijata izazvala je zabrinutost zbog prava manjina jer oko 20 posto stanovnika Bruneja čine nemuslimani, od kojih su većina budisti, hrišćani i izvorni stanovnici. Kinezi čine najveću nacionalnu manjinu i predstavljaju 10 posto stanovništva, dok većinski entički Malajci čine oko 65 posto. Bruneji su također domovina za 30.000 većinski katoličkih filipinskih migrantskih radnika i brojne zapadne naftne radnike, prenosi Reuters.

Ujedinjene nacije izrazile su protivljenje izmjenama krivičnog zakona.

“Duboko smo zabrinuti izmjenama krivičnog zakona u Brunejima, koje bi trebale stupiti na snagu u ovom mjesecu i koje predviđaju smrtnu kaznu za brojne prekršaje. Primjena smrtne kazne na tako veliki broj prekršaja u suprotnosti je s međunarodnim pravom”, izjavio je novinarima Rupert Colville, portparol Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.


Via: (Novo Vrijeme)

(Agencije)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *