Hamida

Britanski Parlament za nezavisnu Palestinu

Britanski Parlament za nezavisnu Palestinu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prijedlog nema praktičnog značaja, jer ne obavezuje britansku Vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine.

Britanski Parlament prihvatio je kasno u ponedjeljak, sa 274 glasa za i 12 protiv, neobavezujući prijedlog da se prizna država Palestina nakon šestosatne debate.

Prijedlog nema praktičnog značaja, jer ne obavezuje britansku Vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Ovo glasanje je puno simbolizma, a inicirao ga je poslanik Grahame Morris iz glavne opozicione Laburističke partije, koji je rekao da Velika Britanija ima “moralnu odogvornost” da djeluje zbog svoje historije kao kolonijalne sile u regiji.

Ni britanski premijer David Cameron, ni lider laburista Ed Miliband nisu bili prisutni na početku debate i najavljeno je da Cameron neće glasti.

Demonstranti pred Parlamentom

Debata u britanskom Parlamentu uslijedila je nakon propasti mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u aprilu i nakon razornog rata između izraelske vojske i Hamasa, u kome je poginulo skoro 2.200 Palestinaca i 73 ljudi na izraelskoj strani.

Prije glasanja u ponedjeljak mala grupa demonstranata okupila se ispred zgrade Parlamenta, noseći transparent s porukom: “‘Da’ – glas za palestinsku državu”.

Palestinska uprava procjenjuje da 134 države u svijetu priznaju Palestinu kao državu, iako se s tim brojem ne slažu svi i ima priznanja nekih sadašnjih članica Evropske unije koje datiraju još iz doba Sovjetskog saveza, navodi AFP.

Velika Britanija se  uzdržala od glasanja u Ujedinjenim narodima 2012. godine, kada je Palestina dobila status države posmatrača, uprkos protivljenju SAD-a i Izraela.

Britanski poslanici su glasali nakon što je nedavno novi švedski premijer, razljutivši Izrael, najavio da će Švedska priznati Palestinu.

Palestinska uprava je prihvatanje neobavezujućeg prijedloga u britanskom Parlamentu da se prizna država Palestina nazvala “ispravljanjem historijske nepravde”, javlja Anadolija.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki izrazio je zahvalnost britanskom Parlamentu na prihvatanju ovog prijedloga.

Ispravljanje historijske nepravde

“Britanski Parlament je, uprkos brojnim pritiscima, izabrao da se svrsta na stranu zakona i pravde te podržao prava palestinskog naroda. Ovo se može nazvati ispravljanjem historijske nepravde, kojom su negirana prava Palestinaca”, navodi se u saopćenju palestinskog šefa diplomatije.

Maliki je pohvalio Veliku Britaniju, koja je, kako je naveo, osudila Izrael i pokušala zaustaviti izgradnju jevrejskih naselja na palestinskom teritoriju.

Izrael je u utorak ocijenio da glasanje u britanskom Parlamentu za priznavanje Palestinske države šteti šansama za mir.

“Preuranjeno međunarodno priznavanje šalje palestinskim liderima alarmantnu poruku da mogu izbjeći teške izbore koje trebaju napraviti i šteti šansama da se postgne istinski mir”, navodi se u saopćenju izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Naše pravo na samoodređenje nije predmet pregovora”, navodi se u saopćenju palestinskih vlasti i na taj način odbacuje izraelska primjedba prema kojoj takvo priznavanje treba proći kroz pregovore s Izraelom.

“Priznavanje Palestine ne zavisi od ishoda pregovora s Izraelom i neće biti predmet transakcije s naše strane; takva pretenzija nije samo nepravedna, nego i nemoralna”, kazala je Hanan Ashrawi, članica Izvršnog odbora Palestinskog oslobodilačkog pokreta, krovne organizacije palestinskih vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *