Azra Kahriman

Britanski grad uveo zabranu upotrebe izraelske robe

Britanski grad uveo zabranu upotrebe izraelske robe
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vijeće londonskog grada Leicestera je uvelo zabranu svih izraelskih proizvoda.

Grad Leicester kontroliše britanska glavna opoziciona stranka, i uprkos riječima lidera stranke Eda Milbanda da on i njegova stranka se suprotstavljaju svakoj vrsti bojkota, ovaj bojkot je ipak uveden.

Sa populacijom od 330 000 ljudi, Liecester je deseti grad po veličini u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jevrejskog stanovništva u tom gradu ima 0,1%, dok muslimanskog ima 19%. U zemlji živi i veliki broj imigranata, 93 000, koji su došli iz Pakistana, Bangladeša, i Indije.

Vijećnik Mohammed Dawood je predložio rezoluciju koja poziva na uvođenje zabrane na izraelske proizvode, i rezolucija je usvojena 13. novembra. U preambuli rezolucije stoji da je Leicester poznat po svojoj toleranciji, različitosti, jedinstvu i jakom stavu protiv bilo kakvog oblika diskriminacije.

Dawood je istakao da onda kada je prisutno ugnjetavanje i nepravda, Gradsko vijeće Leicestera podržava te zajednice. U ovom slučaju je riječ o podršci Palestine. Vijeće osuđuje Izrael za nezakonitu gradnju naselja na palestinskoj teritoriji, za blokadu Gaze, i nezakonito prisvajanje palestinske teritorije.

Direktor velike britanske organizacije za podršku Izraelu “We believe in Israel” Luke Akehurstthe, je izjavio za The Jerusalem Post da je veoma iznenađen i razočaran zbog odluke lokalnih vlasti. Oslanjajući se na svoje iskustvo u lokalnoj vlasti on se pozvao na Zakon o nabavci roba i usluga, u kojem stoji da Vijeće ne može pravno da diskriminiše kompanije koje imaju veze sa Izraelom.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *