Hamida

Britanija uvodi zabranu pušenja svim ljudima koji su rođeni nakon 2000-te godine

Britanija uvodi zabranu pušenja svim ljudima koji su rođeni nakon 2000-te godine
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Već nekoliko godina u Velikoj Britaniji vlada zabrana pušenja cigareta na javnim mjestima, poput restorana, radnih mjesta itd. Sada idu korak naprijed ka potpunom banovanju cigareta, čime bi Britanija već za 20 godina bila potpuno oslobođena od duhana.

Naime, u  namjeri da zaštite sljedeću generaciju djece od štetnih posljedica pušenja, britanski doktori (BAM) su glasali za apsolutno banovanje cigareta za svakog rođenog nakon 2000-te godine.

Kako navodi Elite Daily, BAM ( Britanska Medicinska Asocijacija) je i prije bila uspješna u ostvarivanju zabrane pušenja na javnim mjestima, kao i u kolima u kojima se nalaze djeca.

Specijalisti javnog zdravstva ističu kako je većina odraslih pušača počela konzumirati cigarete već kao tinejdžeri, a ovaj prijedlog ima namjeru da spriječi naredne generacije od istih štetnih navika.

Tim Crocker-Buque, specijalista u javnom zdravstvu, ističe da pušači koji su počeli pušiti cigarete u 15 godini imaju  tri puta veći rizik da umru od raka izazvanim konzumacijom duhana, u odnosu na  pušače koji su to počeli sredinom svojih 20-ih.

Prema istraživanju, predviđa se da će jedna milijarda ljudi umrijeti od bolesti izazvanim konzumacijom cigareta u 21. stoljeću.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *