Hamida

Britanac i njegova žena napadnuti, navodno, od članova vjerske policije u Riyadu jer su koristili blagajnu namijenjenu samo za žene (Video)

Britanac i njegova žena napadnuti, navodno, od članova vjerske policije u Riyadu jer su koristili blagajnu namijenjenu samo za žene (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon što su koristili blagajnu namijenjenu samo za žene, Britanac i njegova saudijska žena, navodno, su  napadnuti od strane članova vjerske policije, poznate pod nazivom Mutava, u Saudijskoj Arabiji. Internetom se počeo kružiti video na kojem je britanski biznismen napadnut ispred tržnog centra u Riyadu, nakon čega je vjerska policija pokrenula istranu zbog pomenutog događaja.

Očevici koji su rekli da se dotični Britanac zove Peter Haworth, naveli su da je njegova žena istupila da zaštiti svog muža nakon što su skočili na njega, te je uzviknuo ” To je moja žena, kako se usuđujete!”. Nakon toga, bračni par se zaključao u svom vozilu kako  bi se zaštitili, međutim, navodni članovi saudijske vjerske policije, kucali su na prozor vozila i zamolili ih da izađu. 

Peter Hawort koji je bio sa svojom ženom, Saudijkom, praćen je od strane članova vjerske policije jer su zahtijevali da im objasni zašto je koristio blagajnu na kojoj rade isključivo ženske blagajnice. On je, kako navodi Telegraf, odgovorio “Moja žena je sa mnom”, ali je ipak bio napadnut nakon što su ga članovi šerijatske policije slijedili do ispred tržnog centra.

Incident se dogodio ispred tržnog centra kada su članovi Mutave slikali njega i njegovo vozilo, što je on također učinio. Oni su tražili da im preda svoju kameru, što je on odbio, nakon čega su ga fizički napali, zbog čega je pao na tlo. Nakon što se podigao, drugi član Mutave je skočio na njega, zbog čega je njegova žena krenula u njegovu odbranu.

Pokušali su da se zaštite zatvarajući se u svoje vozilo, ali očevici su naveli da su bili okruženi i onda zamoljeni da istupe iz vozila. Peter navodi da je poslije nekoliko minuta nazvao policiju, i kada su došli i vidjeli članove vjerske policije, samo su napustili mjesto bez ikakve istrage.

Kako navodi Al-Hayat, Britanska ambasada mu je poslala službeno vozilo koje ga je odvelo kući i čuvalo stražu ispred njegove kuće. Poslije ga je policija kontaktirala da opiše događaj.

bosnia.alrasub.com

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *