Hamida

Brak muslimanskog lezbijskog para dobio blagoslov gay imama

Brak muslimanskog lezbijskog para dobio blagoslov gay imama
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Brak lezbijskog para Sahar Mosleh i Maryam Iranfar, navodno je vjerski “ozakonjen” nakon što im je blagoslov dao gay imam Ludovic-Mohamed Zahed. Vjenčanje je održano tokom gay parade u Stocholmu početkom aprila. Ovaj lezbijski bračni par vjenčao se u skladu sa švedskim zakonom prije četiri godine, ali se vjeruje da su one prvi lezbijski par da su javno blagoslovljene na takav način. Njihov brak se čini naročito kontroverznim zato što su Iranke, a sebe deklarišu za muslimanke.

Sahar Mosleh i Maryam očekuju svoje prvo dijete, a nakon što im je gay imam dao blagoslov, poljubile su se i zagrlile. One su se upoznale prije devet godina na internetu. Maryam je u poodmakloj trudnoći  i izjavila je da su pokrenule rat protiv svih vrsta predrasuda protiv kojih se može boriti, i da to one i dalje čine.

Ona je također izjavila : ” Živimo u svijetu u kojem islamofobična ksenofobija se povećava. Jasno je onda, i izgleda kao veliko priznanje da će naša ljubav biti blagoslovljena u javnosti od strane imama. “. Sahar je rekla da je je otpočetka znala da je Maryam osoba sa kojom se želi vjenčati i imati djecu.

Gay imam koji je ozvaničio njihovu vezu svojim blagoslovom porijeklom je iz Alžira, i njegovo ime je poznato među LGBT aktivistima širom arapskog svijeta. Huffington Post prenosi da je imam Zahed izjavio : ” Veoma sam zahvalan na ovoj predivnoj bračnoj zajednici i što sam bio u mogućnosti dati svoj blagoslov ovom sretnom paru”. Njegov cilj je prenijeti svijetu poruku tolerancije koju islam propagira.

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *