Hamida

Bošnjaci skoro da više i ne upravljaju Bosnom i Hercegovinom, važne institucije drže Srbi i Hrvati

Bošnjaci skoro da više i ne upravljaju Bosnom i Hercegovinom, važne institucije drže Srbi i Hrvati
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Bošnjaci trenutno upravljaju najmanje važnim institucijama Bosne i Hercegovine, iako su oni najbrojniji od tri konstitutivna narodu u zemlji, upozoravaju stručnjaci, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Srbi se nalaze na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na čelu Agencije za zaštitu ličnih podataka, rukovode Visokim i sudskim tužilačkim vijećem BiH, Uredom za veterinarstvo…

Hrvati, skoro uvijek, upravljaju finansijama u državi.

S druge strane, predstavnici iz reda bošnjačkog naroda najčešće se nalaze na prvim pozicijama manje značajnih državnih institucija kao što su Agencija za javne nabavke, Agencija za sigurnost hrane ili, recimo, Institut za mjeriteljstvo.

Svaka institucija u zemlji, upozoravaju stručnjaci, ima svoju ulogu ali je jasno da državom upravlja onaj ko „drži“ najznačajnije institucije.

Edhem Bičakčić, bh. političar i bivši premijer Federacije BiH upozorava kako je sada već jasno da su Bošnjacima iz ruku izmaknute glavne poluge za upavljanje državom, što ovaj nikao ne vodi u dobrom smjeru.

– Bošnjaci za to trebaju kriviti vlastite političare koji ih predstavljaju, a koji se nisu znali izboriti za bolje pozicije u vlasti sa predstavnicima druga dva naroda – rekao je Bičakčić za NAP.

– To se mora promijeniti.

Omer Ibrahimagić, profesor Ustavnog prava tvrdi kako je, ukoliko se od Bosne i Hercegovine želi napraviti zemlja ravnopravih naroda, neophodno je na sve zajedničke institucije u zemlji, pa i one koje to nisu, uvesti sistem rotacije, koji će se strogo poštivati, piše NAP.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *