Hamida

Bošnjaci mijenjaju prezimena?

Bošnjaci mijenjaju prezimena?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će prpadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena ”odstraniti” nametnute im dodatke ”vić” i ”ić”

Džudžević je rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u posljednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore.

On je napomenuo da je riječ o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obilježen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Vijeće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna vijeća – jedno kojim je predsjedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dvije decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

Izvor:Kurir-info.rs

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *