Hamida

Bolivija postala prva zemlja koja je ozakonila dječiji rad

Bolivija postala prva zemlja koja je ozakonila dječiji rad
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Bolivija je prva zemlja koja je ozakonila rad djece iznad 10 godina. Predsjednik Alvaro Garcia Linera potpisao  je zakon u utorak, po kojem će djeci biti omogućeno samozapošljavanje, pod uslovom da idu u školu i imaju dozvolu roditelja.

Dječiji rad je nešto uobičajeno u bolivijskoj kulturi, sa procjenom od oko 1 milion djece u dobi 15-17  koja trenutno radi, čineći ih ukupno 15% radne populacije u zemlji. Vlada Bolivije navodi da ovaj zakon u stvari reflektuje realnost te zemlje, zbog ogromnog procenta djece koja rade.

Djeci starijoj od 12 godina će biti dopušteno da preuzmu ugovor o radu, opet uz pristanak roditelja i obavezno pohađanje škole, navodi Independent.co.uk. Agencija UN-a navodi da je procenat dječijeg rada u svijetu od 2000-te opao za jednu trećinu.

Ovaj zakon dolazi sa ciljem  bolivijske vlade da pomogne ljudima koji žive u siromaštvu, povećavajući dohodak jedne porodice zaposlenjem još jednog člana.

Advokati za dječija prava, poput Jo Becker, smatraju da je zakon kratkovidan i da nije rješenje za ekonomske probleme bolivijskih ljudi.

 

Al-Rasub

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *