Anessa Džinić

BiH večeras počinje preuzimati kontrolu nad svojim nebom

BiH večeras počinje preuzimati kontrolu nad svojim nebom
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Večeras u jedan sat po lokalnom vremenu, u noći s 12. novembra 2014. na 13. novembar 2014. godine, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine – BHANSA počinje pružati usluge oblasne kontrole letenja u donjem sloju zračnog prostora (Lower airspace) Bosne i Hercegovine, piše Kontrolaletenja.net.

Ovim činom se počinju ispisivati stranice novog poglavlja civilne avijacije Bosne i Hercegovine.

BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Izuzetak je bio zračni prostor koji je u neposrednoj blizini naših međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

Prije rata, zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine kontrolirali su centri u Zagrebu i Beogradu. Tokom rata Bosna i Hercegovina je bila “no-fly zone”, odnosno zona zabranjena za letenje svim zrakoplovima osim onima koji su pripadali NATO-u. Nakon završetka rata i uspostavom mira na teritoriju Bosne i Hercegovine nastavlja se s normalnim odvijanjem civilnog saobraćaja iznad teritorije naše države. Zagreb i Beograd ponovo preuzimanju kontrolu nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine.

BiH

Pokretanjem BHATM projekta, odnosno projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH, krenulo se na dugi put uspostave suvereniteta nad zračnim prostorom iznad bosanskohercegovačkog državnog područja.

Saradnici na ovom projektu su bile agencija SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) i privatna firma Filedata d.o.o. iz Zagreba. Osim prethodno navedenih, španska kompanija Indra Sistemas, S.A. je odabrana za nabavku i instaliranje radara na Jahorini, sistema za procesiranje podataka, komunikacijskih uređaja, simulatora itd. Za realizaciju Projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH prema nekim informacijama osigurano je oko 52,8 miliona KM.

Trenutno je BH ATM projekat u svojoj završnoj fazi: večeras će naši kontrolori letenja koji dolaze iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Tuzle i ostalih bosanskohercegovačkih gradova preuzeti kontrolu nad donjim slojem zračnog prostora iznad Bosne i Hercegovine. Odnosno, kontrolirat će zrakoplove koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara (32.500 stopa). Slijedeći korak je planiran za novembar 2015. godine kada će naši kontrolori napokon preuzeti i kontrolu nad gornjim slojem zračnog prostora i tako okončati ovaj dugogodišnji projekat.

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *