Mediha

Biciklistička staza duž glavne gradske longitudinale uskoro u Sarajevu

Biciklistička staza duž glavne gradske longitudinale uskoro u Sarajevu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Grad Sarajevo će poput drugih evropskih metropola uskoro imati biciklističku stazu koja će ići uz glavnu gradsku longitudinalu u oba pravca. Staza će biti duga oko 7 km i izgradit će se fazno, po evropskim standardima, na potezu Nedžarići-Skenderija. Duž staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI).

Projekat izgradnje biciklističke staze u glavnom gradu BiH pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem. Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklizmu kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza. Osim rekreacije, bicikl se sve češće koristi i kao prijevozno sredstvo u gradskom saobraćaju. Ujedno, razvoj biciklističkog saobraćaja u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u gradu Sarajevu.

Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo nakon izrade Idejnog projekta pristupio je izradi Izvedbenog (Glavnog), koji treba da bude završen do kraja iduće sedmice. U međuvremenu, Grad Sarajevo je na adrese triju općina (Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar) uputio zahtjev za urbanističku saglasnost za izgradnju biciklističke staze. Saglasnost je do sada izdala Općina Novi Grad, s obzirom da će na području ove općine započeti izgradnja buduće biciklističke staze.
Sljedeći korak je izdavanje građevinske dozvole od strane sve tri općine, da bi se krenulo u izvođenje radova na biciklističkoj stazi.

Potrebno je naglasiti da projektovanje biciklističke staze Nedžarići – Skenderija sufinansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo u ukupnom iznosu od 48.000 KM.

 

(sarajevo.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *