Azra Kahriman

Barack Obama – najgori predsjednik od Drugog svjetskog rata

Barack Obama – najgori predsjednik od Drugog svjetskog rata
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prema anketi Quinnipiac univerziteta, objavljenoj danas, Barack Obama se smatra za najgoreg predsjednika od Drugog svjetskog rata. Nadmašio je čak i Geogrea W. Busha, koji je već prije bio okarakterisan kao najgori američki predsjednik.

Anketa u kojoj je učestvovalo 1446 registrovanih birača je u skladu sa  drugim anketama u kojima se mjeri Obamina popularnost, i provedena je između 20. i 24 juna, sa mogućnošću greške od 2,6%. Dok je Obamu kao najgoreg predsjednika izabralo 33% anketiranih ljudi, 28% njih je izabralo Georga W.Busha.

sklaa

 

 

 

Obama je primio samo 8% pozitivnih glasova. Za najboljeg predsjednika, najviše glasova je dobio Ronald Reagan, čak 35%, dok se 18%  ispitanika odlučilo za Billa Clintona, a 15% njih za Johna F. Kennedyja.

skala

Najveće kritike predsjednici podnose u toku svojih mandata, i tek nekoliko godina nakon isteka njihovog mandata počesto im popularnost naraste. Da li će ovo biti slučaj i sa Barackom Obamom, čiji je već drugi mandat u toku, ostaje da vidimo.

“Tokom 69 godina američke historije i 12 predsjednika, predsjednik Barack Obama se nalazi, sa predsjednikom Georgeom W. Bushom na dnu praga popularnosti” izjavio je Tim Malloy, pomoćnik direktora instituta za ispitivanje pri Quinnipiacu.

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *