Azra Kahriman

Australija uvodi “burka kutije” u Parlamentu

Australija uvodi “burka kutije” u Parlamentu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Australijski parlament je objavio da uvodi novi set sigurnosnih pravila. Jedno od tih pravila tiče se nikaba i burke, jedne od nekoliko vrsta odjeće žene muslimanke. Naime, žene koje nose nikab, prilikom posjete australijskom parlamentu će morati da sjede u zatvorenom dijelu zgrade parlamenta iza stakla.

U uvodnom dijelu e-maila stoji da je prioritet Parlamenta Australije sigurnost, i da osobe koje imaju pokrivena lica će biti u ograđenom dijelu zgrade parlamenta, što će omogućiti da osobe koje pokrivaju lica i dalje dolaze u Parlament bez potrebe da se identifikuju.

Ova pravila stupaju na snagu odmah po usvajanju. Kako prenosi Australian Times, u toku je kampanja koja ima za cilj da uvede zabranu burke u Parlamentu. Kampanju predvodi liberalni senator, Cory Bernardi, a tu njegovu ideju podržava australijski premijer, Tony Abbott. Tony navodi da burka čini da se on osjeća nezgodno i da želi da se to ne nosi u Australiji.

 

emaliem2

 

Andrew Colvin, australijski federalni komesar policije je izjavio da ne želi da bude uvučen u ovu debatu. Dodao je i to da je država dala dovoljno moći da može na legalan način da identifikuje osobe koje nose burke i nikabe. Latika Bourke, australijska politička novinarkae  je objavila na Twitteru kopiju e-maila u kojem objašnjava set novih pravila. Set pravila  nazvan “BurqaBox” je izazvao oštre reakcije na društvenim mrežama.

[[[[[[[2

eee3

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

One Response to Australija uvodi “burka kutije” u Parlamentu

  1. Pingback: Trojica muškaraca pokrivenih lica ušli u Parlament u znak protesta protiv nikaba | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *