Hamida

Antiizraelske izjave na Twitter-u “koštale” profesora ponuđene pozicije na Illionois univerzitetu

Antiizraelske izjave na Twitter-u “koštale” profesora ponuđene pozicije na Illionois univerzitetu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Zbog antiizraelskih objava na društvenoj mreži Twitter, Univerzitet Illinois je povukao ponudu za posao profesoru Steven Salaita koju mu je prethodno ponudio. Naime, prof. Steven je povodom nedavnih dešavanja u pojasu Gaze, odnosno, izraelske vojne ofanzive, putem Twitter-a kritizirao izraelske postupke prema Palestincima. Njemu je ponuđena pozicija u okviru američko- indijskog studijskog programa u Illionis univerzitetu, međutim  odluka je povučena, jer kako navode izvori bliski administraciji tog univerziteta, njegovi tweetovi su prešli u nekulturno ponašanje, te  je zabrinutost rasla povodom tona njegovih komentara o izraelskoj politici u Gazi.

Steven je i od ranije poznat po svojoj kritici izraelske politike i cionizma, i autor je knjige “Israel’s Dead Soul”. Prethodno je imao poziciju vanrednog profesora engleskog odsjeka na Tehnološkom univerzitetu u Virdžiniji.

Some of Steven Salaita's Tweets have been described as 'strident and vulgar' by the Illinois committee of the American Association of University Professors

Neki od tih antiizraelskih  tweetova koji su ga “koštali” posla su : “U ovom trenutku, da se  Netanyahu  pojavi na TV-u sa ogrlicom od zuba palestinske djece, da li bi iko bio iznenađen? #Gaza. “,  “Izraelska poruka #Obami i #Kerryu: ubit ćemo Palestinaca koliko god  želimo ps:.. Je..te se, platite nam #Gaza”, ” “Samo #Israel može ubiti oko 300 djece u razmaku od nekoliko tjedana, a insistirati na tome da je žrtva. #Gaza #GazaUnderAttack”.

Komisija Američkog udruženja profesora Univerziteta ‘Illinois, osudila je izjave profesora kao ” oštre i vulgarne”, navodeći da: “Govor koji se smatra za kontroverznim treba dovesti u pitanje sa daljim govorom koji može zgaditi i osporiti izjavu,” . Međutim, naveli su da Univerziteta ‘Illinois ne može otkazati ničiju poziciju zbog  izjave na Twitter- u jer to spada u slobodu govora što je zakonski zaštićeno u SAD-u.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *