Hamida

Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu održala promociju četiri knjige

Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu održala promociju četiri knjige
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ambasada Bosne i Hercegovine 06. maja 2014. godine je u svom prostoru u Londonu održala promociju monografija: “Hagada”, “100 godina od sarajevskog atentata”, “Sevdalinka” i “Sarajevo Olimpijada 30 godina kasnije”.  Ovoj promociji prisustvovali su ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori, kulturni radnici, kao i bh. državljani koji stalno žive u UK.

Promociju je otvorio ambasador BiH u Londonu Mustafa Mujezinović, predstavio promotora i dvojicu prisutnih autora četiri spomenute knjige. Ambasador Mujezinović je podcrtao važnost pojave ovih knjiga kao priloga istoriografiji Bosne i Hercegovine, promociji njene vjekovne multikulturalnosti i vrijednostima po kojima je poznata širom svijeta. Istakao je i nastojanja koja su građani Sarajeva, još 1996.g. neposredno nakon završetka sukoba, iskazali da ponovo budu domaćini zimskih olimpijskih igara.

Najnoviji prevod “Sarajevske Hagade” promovirao je autor i izdavač monografije Goran Mikulić koji je u nadahnutom izlaganju približio istorijat i značaj ove knjige koja se čuva u Zemaljskom muzeju od vremenea Austro-Ugarske nakon njenog dolaska, nepoznatim putevima, vjerovatno, sa Sefardima iz Španije.

Profesor Predrag Finci je londonsku publiku, na veoma intrigantan način, upoznao sa monografijom koja se bavi temom sarajevskog atentata, 100 godina kasnije iz pera sedam eminentnih autora: Latinke Perović, Ive Banca, Ive Goldsteina, Milana Zemke, Filipa Davida, Svetislava Basare i Miljenka Jergovića. Posebno je bio zanimljiv profesorov osvrt na njegovo viđenje svoje uloge Gavrila Principa u filmu “Sarajvski atentat”, režisera Fadila Hadžića iz 1968.g. kao i spominjanje njegove knjige izdate na engleskom jeziku “Zašto sam ubio Franca Ferdinanda”.

Novinar i publicista Vedat Spahović, predstavio je knjigu i kooautore monografije o sarajevskoj olimpijadi te monografiju prof. Esada Bajtala o tradicionalnoj bh sevdalinci.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *