Mediha

Amazon upozorava: “Tom i Džeri” sadrži poruke rasizma

Amazon upozorava: “Tom i Džeri” sadrži poruke rasizma
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Amazon Instant Video je svojim pretplatnicima omogućio gledanje popularnog crtanog filma Tom i Džeri (Tom And Jerry). Međutim, ono što je izazvalo medijsku pažnju, jeste upozorenje koje stoji uz određene epizode ovog crtanog filma: “Tom i Džeri može sadržavati neke etničke i rasne predrasude koje su nekad bile uobičajne u američkom društvu. Takvi prikazi su bili pogrešni tada, a i sada su.” Razlog ovom upozorenju su scene koje prikazuju služavku crnkinju “Mammy Two Shoes”. Lik je inspirisan Oskarom-nagrađivanom glumicom Hattie McDaniel, poznatom po svojoj ulozi  u filmu Prohujalo s vihorom (1939. godine).

Crtani su 1940. godine, producirali William Hanna i Joseph Barbera, a u svojim kasnijim prikazivanjima, lik “Mammy Two Shoes” je izmjenjen zbog toga što se smatrao rasističkim.

Kritičar i profesor sociologije Frank Furedi, za BBC je izjavio da je ovo upozorenje “praznoglavo” i da je “oblik cenzure”. “Čitamo historiju naopako, osuđujući ljude u prošlosti prema našim kriterijima”- rekao je Furedi.

Crtani je, takođe, bio na meti kritika zbog scena u kojima se prikazuje konzumiranje cigara. Tako je britanski Ofcom  naredio tv kanalu Boomerang, brisanje dvije scene iz crtanog. Radi se o sceni u kojoj mačak Tom mota cigaru kako bi zadivio djevojku kojoj se udvara, te sceni u kojoj Tomov protivnik u tenisu puši cigaru.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *