Azra Kahriman

7 najinovativnijih zgrada današnjice

7 najinovativnijih zgrada današnjice
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Da arhitekti svojim građevinama iznova fasciniraju ljude, pokazuju nam slijedeće slike. Predstavljamo vam sedam različitih primjera inovativnosti arhitekata i funkcionalnosti njihovih građevina.

 

 

Kako prenosi bbvaopenmind.com, ovo su sedam najinovativnijih zgrada današnjice:

 

slika1

1. Nevidljivi toranj, lociran u Seulu, je dizajniran od strane GDS arhitekata. Toranj je visok 453 metra. Iluzija nestajanja ovog tornja je stvorena pomoću LED tehnologije.

 

slika2

2. Neboder visine 138 metara sagrađen je u kineskom gradu  Guangdžo. Ovaj neboder, koji je sagradio arhitekt Joseph di Pasqual, ima oblik džinovske krofne. Tridesettrospratnica je zamišljena kao matični kineski orijentir.

 

 

slika 3

3. Ovaj holandski kompleks, zamišljen kao grad na moru je nazvan project from Watestudio, i sadrži 60 luksuzno opremljenih apartmana.

 

 

4

4. Ovu zgradu je izgradio Mithun studio vođen potrebama američkih skauta. Zgrada izgledom podsjeća na kuće na drvetu.

 

 

Bridge opening sequence_square_v2.indd

5. Ova krajnje neobična građevina ima više namjena. Naime, ukoliko pješaci ili biciklisti ne stignu na vrijeme da pređu ovaj pokretni most, ostaju na njemu. No, to i nije tako loše ako uzmemo u obzir da je na mostu napravljen i kafe bar.

 

 

6

6. Kabine napravljene od pamuka ili papira predstavljaju inovativnu ideju arhitekte Shigeru Bana. Ovim kabinama je uz najmanji utrošak novca dizajnirao funkcionalna rješenja za ljude čiji su domovi stradali u prirodnim katastrofama.

 

 

7

7. Ovaj objekat je smješten u Danskoj i predstavlja najpristupačniji objekat za onesposobljene osobe. Objekat koristi 40% sunčeve svjetlosti.

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *