Sanida Gogić

Rast tumora dojke se smanjuje konzumacijom borovnica

Rast tumora dojke se smanjuje konzumacijom borovnica
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Borovnice, zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae.

Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.

Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.

Borovnice su zdrave, niskokalorične, raznolike, i odličnog ukusa. Dodajte šaku borovnica u vaš jogurt, na salatu, ili od njih napravite šejk. U nastavku pročitajte zbog čega trebate dodati borovnice u vašu ishranu:

  1.  Borovnice su relativno niskokalorične. Jedna porcija (jedna šolja) borovnica sadrži 80 kalorija.
  2. Borovnice su pune hranjivih tvari, sadrže antioksidant vitamin C, mangan, te su pune vlakana, sa skoro 4 gr. vlakana po jednoj šolji.
  3. Borovnice mogu unaprijediti kardiovaskularno zdravlje. Spadaju u kategoriju fitonutrijentata koji imaju antioksidativno i protuupalno svojstvo i mogu doprinijeti zdravlju srca kao i smanjenju drugih hroničnih bolesti.  Borovnice mogu pomoći snižavanju krvnog pritiska. Istraživanje sprovedeno na gojaznim ispitanicima s metaboličkim sindromom, je pokazalo da su oni koji su konzumirali piće od borovnice u periodu preko osam sedmica imali pad krvnog pritiska u odnosu na one koji su konzumirali placebo napitak.
  4. Borovnice mogu poboljšati produkciju inzulina. Antocijani, jedinjenja borovnica koja joj daju plave nijanse, imaju antioksidativna svojstva. Studija je pokazala da pijenje eng. smoothie (šejk, frape) od borovnica pomaže odraslim dijabetičarima u produkciji i osjetljivosti inzulina.
  5. Borovnice mogu doprinijeti zdravlju mozga i poboljšati kognitivne funkcije. Studija vršena  na miševima je pokazala da smanjena sposobnost pamćenja koja se obično javlja sa starenjem,  može se,  ne samo spriječiti, već i poboljšati u periodu od  mjesec dana.
  6. Borovnice mogu pomoći u borbi protiv raka. Sadrže antioksidant koji može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od raka. Nedavno istraživanje na miševima je pokazalo da se rast tumora dojke može smanjiti konzumacijom borovnica.

Reference:

http://www.huffingtonpost.com/

http://www.centar-zdravlja.net/

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *