Mediha

5 besplatnih Android aplikacija za “treniranje” mozga

5 besplatnih Android aplikacija za “treniranje” mozga
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Fiziolozi kažu da funkcija stvara organ. Oni koji žele biti zdravi i u formi, bave se različitim fizičkim aktivnostima. Ali i oni koji žele biti pametniji i spriječiti propadanje svojih nervnih ćelija, moraju “trenirati” svoj mozak. U vremenu tehnologije  puno vremena se provodi sa “pametnim telefonima” u ruci. Da to ne bi bilo uzalud potrošeno vrijeme, treba znati kako to okrenuti  u svoju korist. Jedan od načina je da igrice ili aplikacije od kojih nemate koristi, zamjenite onim koje će zapravo raditi za vas. Donosimo 5 takvih aplikacija:

1. How Stuff Works

Ako ste se ikada pitali ovo pitanje (a ko nije?), odgovore možete potražiti u ovoj aplikaciji. Aplikacija sadrži bazu podataka sa velikim brojem informacijama o različitim stvarima. Informacije su popraćene ilustracijama. Aplikacija je pisana na “jednostavnom” engleskom jeziku, tako da ako znate bar osnove ovog jezika, moći ćete uspješno koristiti ovu aplikaciju.

How-Stuff-Works

 

2. TED

TED je također izvor široke lepeze informacija i inspiracije. Informacije možete pronaći u obliku teksta, video predavanja ili audio predavanja.  Za TED pišu/govore uspješni ljudi različitih profila, na 90 svjetskih jezika.

TED

 

3. Epic Math Tricks

Ne morate biti genije da biste znali naći riješenje nekih matematičkih zadataka. Dovoljno je da znate neke trikove, kratice koje će vas prečicom dovesti do rješenja određenog matematičkog problema. Pomoću ove aplikacije možete naučiti upravo takve trikove.

Epic-Math-Tricks

 

4. Countries of The World

Budimo iskreni, svi imamo neke praznine u znanju, zahvaljujući nepažnji na časovima geografije. Ne morate tražiti stare udžbenike, ova aplikacija može pomoći da te praznine nestanu. Aplikacija sadrži informacije kao što su glavni grad, državna zastava, broj stanovnika i slične inofrmacije. Želite li se uvjeriti da su praznine zaista nestale, uradite kviz koji aplikacija nudi.

Countries-of-the-World

 

5.Merriam-Webster Dictionary

Ovo je aplikacija za one koji žele usavršiti znanje engleskog jezika. Riječnik sadrži desetine hiljada riječi, a osim definicije riječi, navedeni su sinonimi, antonimi, pravilan izgovor. Aplikacija radi i offline.

Merriam-Webster-Dictionary

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *