Mediha

20 načina da produktivno iskoristite slobodno vrijeme (1.dio)

20 načina da produktivno iskoristite slobodno vrijeme (1.dio)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ako imate više slobodnog vremena, najbolji način da to iskoristite je da se opustite, zabavite, odmorite od stresnog dana, ili provedete vrijeme sa svojim najdražim. Ali ako imate jako malo vremena, npr. 5-10 minuta, to nije dovoljno za bilo što od navedenog.

Ali ipak, ovo vrijeme možete iskoristiti na najbolji način.

Svako ima svoj način rada, a kako ćete iskoristiti vaše slobodno vrijeme ovisi od vas, vašeg stila rada i vaših obaveza. Ali korisno je imati ovakav spisak kako biste brzo našli način da iskoristite kratke pauze, bez previše razmišljanja o tome.

• Čitanje arhive– Isjecite članke iz časopisa ili isprintajte zanimljive članke za kasnije, i čuvajte ih u fascikli „Arhiva za čitanje“. Nosite ih uvijek sa sobom, i svaki put kad imate malo slobodnog vremena, možete ih pročitati. Osim toga, „arhivu za čitanje“ možete imati i na računaru, laptopu ili nekom drugom elektronskom uređaju koji vam je stalno pri ruci.
• Očistite inbox– Imate sastanak za 5 minuta? Iskoristite vrijeme da očistite inbox. Ako imate puno pošte u inboxu, morat ćete raditi jako brzo, i možda nećete sve završiti, ali i dio odrađenog posla će biti od velike pomoći.
• Telefonski pozivi- Vodite listu poziva koje morate obaviti, sa telefonskim brojevima, i uvijek je nosite sa sobom. Bilo da ste za radnim stolom, ili na putu, za kratko vrijeme možete obaviti dio poziva.
• Zaradite novac-Ovo mi je omiljeni način korištenja slobodnog vremena. Uvijek imam listu članaka koje moram napisati, i kad uštedim nešto vremena, dio članaka uradim vrlo brzo. Ako imate 5-10 minuta slobodnog vremena dnevno, možete zaraditi pristojnu sumu novca. Razmislite kako možete unovčiti svoje vještine, i organizujte taj posao, tako da ga možete raditi u dijelovima (5-10 minuta).

• Spremanje-niko ne voli ovaj dio. Ako ste u formi, automatski spremate stvari, tako da se ne nagomilaju. Ali, ako ste upravo završili nešto čemu ste se morali potpuno posvetiti, vjerovatno imate jako puno dokumenata i fajlova razbacanih unaokolo. Ili imate jako puno stvari za spremanje. Podijelite posao na manje dijelove, i uskoro ćete se osjećati odlično.

• Povezivanje-Imate samo 2 minute? Pošaljite kratku poruku kolegi. Čak i vrlo kratke poruke, pozdrav i slično, mogu da poboljšaju vaš odnos.

• Očistite historiju– Inbox je prazan, imate malo vremena, jednostavno očistite historiju na računaru.

• Vrijeme za ciljeve– Odvojite 10 minuta da razmislite o svojim ciljevima, ličnim i profesionalnim. Ako nemate listu ciljeva, napravite je. Ako već imate listu ciljeva, provjerite je. Zapišite korake koje možete poduzeti u narednim sedmicama, kako bi ostvarili svoje ciljeve. Šta od toga možete danas uraditi? Što se jače fokusirate na svoje ciljeve, prije će postati stvarnost.

 

Nastavak…

 

Leo Babauta (www.lifehack.org)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *