Hamida

15 ženskih inovacija koje su promijenile svijet!

15 ženskih inovacija koje su promijenile svijet!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

 Monopol

Jedna od najpoznatijih društvenih igara svih vremena, igra zaslužna za beskrajne sate zabave prosječne porodice i / ili razornim porodičnim svađama, je izmislila Elizabeth Magie 1904. pod originalnim imenom The Landlord’s Game. Elizabethina igra bila je kritika na nepravdu nekontroliranom kapitalizmu, što ga je učinio još više ironičnim kad joj je igru potpuno strgao Charles Darrow 30 godina kasnije, koji ga je prodao Parker Brothers-u. 

Protupožarne stepenice

Ovaj uređaj, tako  vitalnog značaja kako za javnu sigurnost i pušačke navike urbanih hipstera, je izumila 1887-e Anna Connelly.
 

Splav za spašavanje

 

Jednog dana 1882-e , Maria Beasely je pogledala u more i rekla : “Ljudi bi, kao, trebali  prestati umirati u velikim prijevoznim katastrofama.”. A onda je izmislila splav za spašavanje. 

 

 

Stambeno solarno grijanje

 

 

Fizičarka i pionirka solarne energije Dr. Maria Telkes udružila se sa jednako opasnom damom, arhitektkinjom Eleanor Raymond, za izgradnju prve kuće u potpunosti zagrijanom solarnom energijom 1947.

 

Medicinska šprica

 

 U 1899. Letitia Geer izmislila je medicinsku špricu koja se može upravljati samo jednom rukom.

 

Moderni električni hladnjak

 

Florence Parpart izumila je  moderni električni hladnjak 1914. 

 

Pravljač sladoleda

 

Nancy Johnson je izumila zamrzivač za sladoled 1843.  patentirajući dizajn koji se i danas koristi, čak i nakon izuma električne mašine za pravljenje sladola.

 

 

Računarski algoritam

 

Ada Lovelace, čiji je otac bio Lord Byron, bila je ohrabljena od svoje majka znanstvenice, još iz periodu mladosti, da postane šampion matematike. Lovelace je radila sa Charles Babbage na Univerzitetu u Londonu na svojim planovima za “analitički motor”(tj starinsko računalo), da razvije način programiranja stroja s matematičkim algoritmima.

 

 

Mašina za pranje suđa

 

Mašinu za pranje posuđa je izumila  Josephine Cochrane 1887-e.

 

 

Bežična komunikacijska tehnologija

 

Hedy Lamarrin izum sistema tajne komunikacije tijekom Drugog svjetskog rata za torpetsku radio-kontrolu, koristeći tehnologiju “preskakanja frekvencije”, postavila je tehnološke temelje sve od Wi-Fi do GPS. Ona je također bila svjetski poznata filmska zvijezda.

 

 

CCTV

 Izum od Marie Van Brittan Brown čini osnovu  modernog CCTV sistema kućne sigurnosti i rada policije u današnjem vremenu.

 

Mašina za papirne kese

 Margaret Knight dobila je patent za stroj koji je mogao proizvesti papirne  torbe.

 

Centralno grijanje

 

 Alice Parker 1919.

 

Kevlar

 Stephanie Kwolek 

 

 

 Kompjuterski softver

 Dr Grace Murray Hopper

 

 

buzzfeed.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *