Azra Kahriman

10 trikova koje vjerovatno niste znali da Google može

10 trikova koje vjerovatno niste znali da Google može
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Najpoznatiji pretraživač na svijetu, Google, je dio naše svakodnevnice koji nam olakšava dolazak do potrebnih informacija. Obzirom na to da živimo u dobu u kojem se konstantno dešavaju nove stvari ovaj pretraživač nam omogućava da na njemu tražimo ono što nas zanima. Korištenje Google-a je veoma jednostavno, a u nastavku vam donosimo nekoliko trikova za koje vjerovatno niste znali da Google može.

 

  1. Praznici

Ukoliko vas zanima kada je Uskrs slijedeće godine, ili Dan zahvalnosti ukucajte naziv praznika (na engleskom jeziku) i godinu u pretraživač i on će vam izbaciti tačan datum praznika koji vas zanima.

easter

 

 

  1. Filmovi

Ako ste jedna od onih nestrpljivih osoba koje ne mogu iščekati novi dio Ratova zvijezda, evo šta možete uraditi. Za bilo koji film koji sa nestrpljenjem očekujete utipkajte “naziv filma” i release u Google i saznat ćete datum kad će film krenuti sa prikazivanjem uglavnom u američkim kinima.

star

 

 

 

  1. Albumi

U Google upišete ‘albums by’ i naziv izvođača koji vas zanima, a kao rezultat ćete dobiti sve njegove albume.

link

 

 

 

  1. Pjesme

Slično kao i za albume, upišite ‘songs by’ i naziv izvođača, potom ćete dobiti popis njegovih najpopularnijih pjesama, dok vam se klikom na naziv pjesme omogućava da tu istu pjesmu poslušate na Youtube-u.

pink

 

 

 

  1. Knjige

Poput prethodne dvije stavke, ukucate ‘books by’ i ime autora, Google će vam izlistat sve ili najpopularnije knjige koje je dotični napisao.

 

henry

 

 

 

  1. Vrijeme

Upišete time i “grad” i bez puno izgubljenog vremena saznate koliko je sati u bilo kojem gradu na svijetu.

san

 

 

 

  1. Izlazak/zalazak sunca

Upišete sunrise (izlazak sunca) ili sunset (zalazak sunca) i “grad”, tako ćete saznat kad izlazi ili zalazi sunce u gradu koji vas zanima.

port

 

 

 

  1. Mjerne jedinice

Ukoliko imate problema sa inčima ili čak funtama, upišite u pretraživač jedinica X =  i saznajte za svega nekoliko sekundi. (primjer 54 cm =)

cm

 

 

 

  1. Glavni gradovi

Upišite “država” i capital u pretraživač i saznat ćete koji je glavni grad te države.

cap

 

 

 

10.Valute

U polje za pretraživanje upišite koliko i koje valute želite pretvoriti u koju, npr. 20 euro to dollar saznajte odmah rezultat.

dollar

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *